Інтелектуальні технології управління процесами зберігання і переробки зерна в задачах енергозбереження та енергоефективності
Автор проекту: Національний гірничий університет, кафедра автоматизації та комп'ютерних систем, Дніпропетровськ (Україна).
Мета проекту. Метою проекту є визначення нових інформаційних характеристик, що сприяють підвищенню енергоефективності заходів щодо збереження споживчих якостей зерна на підприємствах зберігання та переробки на основі моделювання систем управління процесами сушіння, зберігання та переміщення для ідентифікації та підтримки енергоефективних режимів роботи.
Загальна інформація про проект. Інформаційні технології які застосовуються на сучасних підприємствах зберігання та переробки зерна, характеризуються з одного боку - значним насиченням засобами контролю та управління, з іншого - підвищеною потребою в нестандартних засобах вимірювання, що пояснюється економічною недоцільністю застосування загальнопромислових засобів. У будь-якому випадку, відсутність необхідних методів обробки та аналізу інформації про зміну споживчих характеристик зерна, а також планованих і фактичних енерговитрат на їх збереження в процесі зберігання призводить до того, що режими роботи технологічного устаткування є енергетично неефективними через людський фактор .
Глибоке вивчення процесів зберігання і переробки зерна дозволило авторам виявити можливість визначення та відстеження енергоефективних режимів зберігання зерна на основі ідентифікації фізичних процесів, які протікають в сушарках зерна, за допомогою моделювання систем управління процесами сушіння, зберігання та переміщення зерна, а також інтелектуальної цифрової обробки інформаційних сигналів.